Nieuwsbrief 1 – februari 2020

Het begint met een wens

Eind september ben ik in mijn praktijk gestart met yoga als therapie bij autisme. Al sinds 2013 sluimerde bij mij de wens om yoga en autisme samen te brengen in één vorm, maar wist nog niet hoe. Met yoga was ik heel vertrouwd, door de jarenlange ervaringen als leerlingen en yogadocent. Het is inmiddels een deel van mij leven geworden.

Nu was autisme mij ook niet vreemd. Als docent had ik opvallend vaak kinderen en mensen met autisme in mijn groep en ook privé was ik betrokken bij het opgroeien van neefjes met autisme en bij een zoon van vrienden. Maar beroepsmatig wilde ik eerst meer kennis en coachervaringen opdoen. Dat heb ik 6 jaar met heel veel plezier gedaan totdat ik begin 2019 in aanraking kwam met Yogatherapie, toen viel voor mij het kwartje hoe ik vorm kon gaan geven aan yoga als therapie bij autisme. Alle kennis en ervaringen van beide werelden vielen samen.

Wat is yogatherapie bij autisme

Yogatherapie bij autisme is een combinatie van Mindfulness, yogahoudingen, ademhalings- , ontspanningstechnieken en coaching. Tijdens de sessies is de aandacht vooral gericht op:

  • Hoe je de gedachtestroom in je hoofd kunt reduceren met mindfulness oefeningen;
  • In contact te komen met heel je lichaam door ademhalingstechnieken en yogahoudingen;
  • Herkennen van spanningen en emoties in je lichaam, hoe daarmee om te gaan.
  • Het tot rust brengen van het overbelaste zenuwstelsel.

Tijdens de yoga therapie ben je niet alleen fysiek bezig. Het is ook een bewustwordingsproces, hoe werkt het bij mij. Yogatherapie stopt niet wanneer de sessie is beëindigd. Tijdens en na de sessie bespreken we hoe je dat wat je hebt geleerd kan toepassen thuis of op je werk. Dit alles doen we met de nodige humor.

Nieuwsgierig geworden of weet je iemand die baat kan hebben bij yoga therapie, schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Nieuwe ontwikkelingen
Je bent altijd welkom voor autisme coaching, mindfulness cursus of supervisie speciaal voor mensen die beroepsmatig betrokken zijn met mensen met autisme.

Tenslotte
Op dit moment ben ik samen met mijn collega Yvonne Teubner van praktijk Horus een jaarcirkel van 5 retraitedagen “Meesterlijk Moederschap” voor moeders met kinderen met autisme aan het ontwikkelen. Zodra de data bekend zijn volgt hier meer informatie over.